Door het winnen van pekel uit ondergrondse zoutlagen ontstaan holtes, cavernes genoemd. Als de caverne een bepaalde grootte heeft bereikt, stopt AkzoNobel de productie. Maar daarmee is de caverne niet nutteloos geworden! Omdat zout een hele dichte laag vormt, zijn de zoutcavernes ideale opslagplaatsen. 

 

Zoutcavernes mogen zich dan ookverheugen in toenemende belangstelling. Vooral van commerciële partijen die geïnteresseerd zijn in ondergrondse opslag van hoogwaardige gassen en vloeistoffen. Een markt die volop in beweging is. Het is voor AkzoNobel een interessante manier om de bestaande waardeketens te verlengen door zoutholtes te benutten. Naast aardgas liggen er meer interessante opties, bijvoorbeeld voor de opslag van stikstof en olieproducten.

 

Unieke keten 

AkzoNobel brengt veel kennis en ervaring in op het gebied van het uitlogen van de holtes in de ondergrondse zoutberg. Het bedrijf heeft in de omgeving Veendam en Winschoten een zoutwinningconcessie en beschikt over een adequate infrastructuur om pekel naar boven te halen en daarna te verwerken. Via een uitgebreid leidingensysteem komt de pekel in de zoutfabrieken van AkzoNobel in Delfzijl waar zuiver en kwalitatief hoogwaardig zout wordt gemaakt. Dit zout dient vervolgens als dé natuurlijke basisgrondstof voor de productie van chloor en vervolgproducten, zoals kunststoffen en geneesmiddelen. Het winnen van zout staat in Delfzijl aan de basis van een unieke keten van bedrijven die elkaars producten en reststoffen benutten. 

 

Olieproducten

Sinds de start van het project Aardgasbuffer Zuidwending heeft AkzoNobel op het gebied van hergebruik van zoutcavernes haar vleugels uitgespreid. Naast de aardgasbuffer is ook nog een zoutcaverne geschikt gemaakt voor de opslag van stikstof. Daarnaast worden  voorbereidingen getroffen om in Hengelo olieproducten op te slaan in zoutcavernes. AkzoNobel biedt klanten nu al de antwoorden op de vragen van morgen.