Zout ken je vooral als toevoeging aan voeding. Iedereen kent het potje met zout dat op tafel staat. En verder kent vrijwel iedereen het gebruik van zout om in winterse dagen over de wegen te strooien. Maar een relatie tussen zout, chloor en een iPad?

Nou, een groot deel van het zout wordt gebruikt voor het maken van chloor. We geleiden stroom door zout water (pekel) en zo maken we chloor. En dat is de grondstof voor heel veel producten, waaronder kunststoffen die bijvoorbeeld in iPads zijn verwerkt.

Voor diverse bedrijven op het Chemie Park Delfzijl vormt chloor een belangrijke grondstof. Het Membraan-Elektrolysebedrijf (MEB) van AkzoNobel maakt en levert het chloor. Het is één van de meest moderne, duurzame, veilige en zuinige chloorfabrieken ter wereld. Hier wordt pekel met behulp van stroom gescheiden in chloorgas, waterstofgas en natronloog.

Als het chloorgas vloeibaar is gemaakt, gaat het via leidingen rechtstreeks naar klanten op dezelfde locatie, zoals de Monochloorazijnzuurfabriek (MCA) van AkzoNobel, naar Teijin Aramid en Lubrizol. Al deze fabrieken gebruiken chloor dus als grondstof voor hun producten.

Chloor wordt uiteindelijk toegepast in drink- en zwemwater en schoonmaakmiddelen, maar vooral in kunststoffen. Bijvoorbeeld voor onze DVD’s, iPods en iPads.