Bij AkzoNobel in Delfzijl loopt sinds enkele jaren een proef met brandstofcellen. En dat verloopt nog steeds zeer succesvol. Sinds de start, in 2007, hebben deze brandstofcellen maar liefst 10.000 bedrijfsuren gemaakt. Het belang hiervan schuilt in twee aspecten. Naast het aantal bedrijfsuren, een indicatie van de betrouwbaarheid en duurzaamheid,was dit het eerste proefproject waarbij de cellen op semi-industriële schaal werden ingezet. De proefinstallatie werd gekoppeld aan de chloorfabriek van AkzoNobel in Delfzijl, omdat hier waterstof werd gemaakt. Dit wordt door middel van de brandstofcellen omgezet in stroom, warmte en zuiver water. Naast duurzame, schone energie had dit proces geen emissies (CO2, roet, fijnstof) en werkte geluidsarm.

 

Constant 

Na 10.000 bedrijfsuren is de prestatie van de huidige brandstofcellen slechts in beperkte mate afgenomen. De verwachting is dat deze brandstofcellen een levensduur van minstens 20.000 uur zullen hebben en probleemloos binnen een industriële omgeving functioneren. “Het feit dat ze dit alles goed doorstaan met een lage degradatiegraad en voor zo’n lange periode is buitengewoon. Kwaliteit en prestaties blijven zeer constant.”

 

Kringloop

Tijdens de opening van het proefproject verklaarde toenmalig sBU-manager Chlor Alkali, Knut Schwalenberg, het volgende: “Het is voor ons om meerdere redenen interessant. We kunnen voortbouwen op reeds beschikbare kennis en ervaring, op bestaande processen en producten én we kunnen onze ambities ten aanzien van duurzaamheid en innovatie ten uitvoer brengen. Mogelijk biedt dit op termijn aanzetten voor het sluiten van de kringloop en daarmee voor de inrichting van onze fabrieken en productieprocessen.”